понеделник, 19 ноември 2012 г.

ДОМАШНА ПАСТЪРМА


Ето каква рецепта ми изпрати един приятел. Нищо общо със скъпите оферти в магaзините. Цитирам без промени:

"Месо - аз  лично предпочитам рибица от прасе, може и от теле. Купуваш го и го нарязваш по дължина- аз лично го суша в десетлитрова туба и го правя съобразно нея- ако трябва ги режа на две ако е достатъчна дължината ги оставям както съм ги купил. Дебелината на парчетата е около 3 см – реже се по дължината на мускула. Отстранявам ципи или случайно останали сухожилия." 
пелетни горелки цени

Месото се измива и отцежда. Вземаш дълбок съд и постилаш сол, ред месо, ред сол, накрая завършваш с ред сол, Солта не се пести- тя съхранява месото и не трябва да се пести в никакъв случай.  Месото престоява 2-3 дни в солта като междувременно може 1-2 пъти да се отцеди кръв ако прецениш че има (може да сложиш и нещо да играе ролята на скаричка /има в магазина за резервни части/ или мноооого дебел пласт сол - но това не е баш добрия вариант).

След това месото се вади, солта се изхвърля.  Месото се измива хубаво и ако се прецени че е много солено се слага пак в съда в чиста вода да се изкара солта. Месото леко добива един цвят като от изгоряло (много леко) и в зависимост от промяната на цвета и ако не си много гнуслив може да резнеш малко месце и да го смукнеш да прецениш по-добре.  Та в зависимост от това месото престоява от половин час до 4 часа в чистата вода.

После изсушеното месо го пробиваш с игла и много здрав конец и се овалва  в предварително подготвена „билкова” смес която си разстлал в разлат съд-може и тавичка. Сместа е по вкус- ето ти един вариант- т млени, сухи, но без сол подправки като червен и черен пипер, ронена чубрица, повечко сминдух, джинджифил, може и малко кардамон  - лют ли ще е пипера или не, или обичаш ли някаква подправка от детството примерно. Някои хора слагат и вина- бяло и червено, румено засмено но на мен не ми харесва хич идеята. carpet cleaning Berkshire

След това ги закачам - аз лично съм избрал 10-11 литрова туба от минерална вода, Изрязвам и дъното и правя оплетка от здравия конец там/Ако нямаш, в магазина за дамски дрехи има/. По протежение на цялата туба правя процепи- 3-4 милиметра широки и по цялата дължина на тубата през 2-3 сантиметра.

След това завързвам готовите пастърми за оплетката на дъното и самото шише се закача съответно с дъното нагоре на най-проветривия край на терасата но и така че дъжд да не го вали и слънце да не го пече. Чекаш чекаш малко- -2-4 седмици- в зависимост от това колко твърда и суха искаш да ти е пастърмата и след това започваш да муаш та ушите да ти плющят. 
пелетни горелки цени

Ако имаш подобен на тези хладилници, които имат вътрешна вентилация за да не се образува лед и да не се смесват миризмите - така не само през студените дни може да си правиш пастърма, а и през лятото. Но моя не е такъв,  и те така те.

Идва време за подаръци, така че не се чудете. Едно парче пастърма е чудесна оферта към подарък за нова година.
Ако ви трябва оптимизация на сайт, потърсете SmartCode.

Няма коментари:

Публикуване на коментар